Bułgarskie wybrzeże – atrakcyjny kierunek wakacyjny na każdą kieszeń

Bułgarskie wybrzeże – atrakcyjny kierunek wakacyjny na każdą kieszeń

Bułgarska riwiera już od wielu lat przyciąga zagranicznych turystów. Nasi rodzice, a nawet dziadkowie mieli możliwość podróżować właśnie do tego kraju, który już wtedy cieszył się sporą popularnością. Dzisiaj zainteresowanie Bułgarią jest jeszcze większe. Nie ma się zresztą co dziwić – bułgarskie miasteczka nadmorskie oferują przepiękne widoki, rozległe plaże, mieniący się w słońcu piasek i zawsze dobrą pogodę. Poza tym, możemy tutaj znaleźć zarówno drogie apartamentowce, jak i tanie pensjonaty czy kwatery prywatne, jest to więc wyjazd na każdą kieszeń.

Perełki bułgarskiej riwiery

Jeśli już zdecydowaliśmy, że wybierzemy się na wakacje do Bułgarii, powstaje pytanie do którego miasta się wybrać. Kurortów jest naprawdę dużo i każdy z nich oferuje coś innego. Najbardziej popularne są chyba dwa z nich, a mianowicie Złote Piaski i Słoneczny Brzeg. Są to typowe miejscowości wakacyjne, które pustoszeją poza sezonem. W ciągu jego trwania są zaś pełne turystów z różnych części świata. Trzeba jednak przyznać, że są to miejsca, które przyciągają szczególnie młode osoby, które szukają nowych wrażeń. Miasta te oferują różnego rodzaju rozrywki, jednak nie pozwolą nam odpocząć w spokoju. Jeżeli szukamy czegoś o nieco innym, przyjemnym klimacie, dobrym wyborem będzie Nessebar lub Sozopol. Miasta te również są pełne turystów, jednak posiadają nieco inną atmosferę.

Czego spróbować w Bułgarii

Poza samym wypoczynkiem, na bułgarskim wybrzeżu możemy skorzystać z różnego rodzaju atrakcji, a także spróbować lokalnych potraw. Jak na każdej riwierze, dość popularne są tutaj wszelkie dania z ryb. Warto jednak spróbować czegoś więcej, a dokładniej czegoś typowo bułgarskiego. Do takich potraw z pewnością można zaliczyć banicę, czyli ciasto ze słonym serem bułgarskim – sirene. Ciekawą propozycją jest również musaka, która różni się jednak od tej, którą możemy znać z Grecji. Bułgarska musaka to zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego z sosem pomidorowym zapiekana pod warstwą sera.